als er geen honden in de hemel zijn, ik schrijf de boeken, die tekenen is kijken leer vergeeft geen fouten niet allen, die dwalen pelgrim home

 

Ik schrijf de boeken, die ik zelf zou willen lezen.

 

 

Roman

Met een Rhodesian ridgeback als hulphond te voet naar Santiago de Compostela. Aan je voorbereiding op de tocht zal het niet liggen. Helaas pakken zaken soms anders uit dan je kon voorzien.

 

Een Rhodesian ridgeback is niet het meest vanzelf-sprekende hondenras als hulphond. Mkumba is echter een bijzondere ridgeback, een hond met een bijzonder groot zintuiglijk waarnemingsvermogen, waardoor hij een verandering in spanning, woede of verdriet eerder aanvoelt dan zijn baas. Hij zorgt bij dreigende escalaties van die emoties voor ontspanning en afleiding. Samen met deze hulphond te voet door de bergen van AsturiŽ en GaliciŽ als pelgrim naar Santiago de Compostela; je zou terecht bedenkingen kunnen hebben.

 

De auteur wandelde als voorbereiding voor dit boek de Camino Primitivo samen met zijn hond; die tocht liep minder goed af. Over deze dramatische gebeurtenis schrijft hij in de non-fictie trilogie 'Mijn honden lieten me nooit in de steek'.